MIRO KREGAR OD ALJAŽA DO ALJAŽA

Miro Kregar po sledeh Jakoba Aljaža

Ob 120 letnici postavitve Aljaževega stolpa na vrhu Triglava bom v sredo, 8. julija 2015 zarana iz njegove rojstne hiše v Zavrhu pod Šmarno goro stekel proti 80 km oddaljenemu in 2864 m visokemu slovenskemu očaku Triglavu.

Iz rojstne hiše Jakoba Aljaža bom ponesel simbolično pismo oz maketo po Aljaževi poti proti gorenjski. Pot me bo vodila po asfaltnih cestah preko Pirnič, Kranja, Naklega, Radovljice, Bleda na Pokljuko, od tam dalje pa po markiranih pešpoteh preko planine Konjščice,  Studoskega prelaza, Vodnikove koče, Planike na vrh Triglava do Aljaževega stolpa.

Na poti bom moral sprva premagovati cestne kilometre, ki se jih do Bleda nabere ravno za en maraton, nato pa se bo začelo vzpenjanje, sprva na Pokljuko do Rudnega polja in do tam se bo nabralo dobrih 1200 višinskih metrov, nato pa se bo po makadamskih in gorskih potkah dvignil še za dodatnih 1700 m. Skupaj bom premagal skoraj 3000 višinskih metrov.  V zadnjem delu od Planike preko Malega Triglava bom moral biti preko klinov in jeklenic pošteno previden, saj noge, verjetno,  ne bodo več pretirano sveže.  In, ne nazadnje, bom moral potem še sestopiti nazaj do Planike.

 

transparent - sponzorji

Hisilicon K3

Hisilicon K3