Inkaman

PERU 98 (Titicaca – Puno)

Najvišji triatlon na svetu (4000 m). Nisem čisto dobro vedel v kaj se podajam. Ob progi pa naj bi bila tudi oskrba s kisikom. Potem bo že šlo. Alpinista Humar in Kozjek sta mi dala nekaj nasvetov glede aklimatizacije. Pred glavno dirko sta bili še dve uvodni, prva v Arequipi, 2500 m nad morjem.

Po 200 m plavanja v bazenu sem porinil ven na ploščice, ker sem mislil, da me bo zadušilo. Čisto zmeden sem počasi nadaljeval, preplaval dve dolžini preveč, ker tudi slučajno nisem več znal šteti, na kolesu pa potem kar dobro potegnil in suvereno odtekel in pristal na tretjem mestu.

Dobra šola za zčetek. Čez tri dni dirka v Cuscu (3300 m nad morjem). Tokrat sem začel plavati res z občutkom in je šlo skozi. Na kolesu sem bil neustavljiv in tudi tek mi je šel dobro in sem ob nekoiko okrnjeni konkurenci zmagal. Naslednji dan sem ob obisku znamenitega Matchu Pichuja dobil želodčne težave in sem jedel medicinsko oglje, čez tri dni pa finalna tekma na najvišjem plovnem jezeru na svetu – Titicaci (3830 mnm).

Ker je plavajoči trsteni otok odnesla narasla voda smo štartali kar s čolna. Po skoku v 11 stop. Celzija mrzlo vodo, nas je kar zadrgnilo, po štartnem strelu pa me je adrenalin spet zanesel, da sem začel plavati prehitro in sem kmalu skoraj brez zraka plaval žabico, neki avstralec poleg mene pa hrbtno, da sva lahko hlastala za zrakom. Vseeno sem pristal na 6. mestu, vendar sem po 10 km kolesa na vrhu 4200 m visokega hriba ujel vodilno skupino, jo prehitel in do smene pridelal že tri minute razlike. Postavil sem nov rekord kolesarske proge.

Tek je bil zgolj formalnost, vendar ni bilo lahko preteči zadnjih 400 m po stopnicah na ciljni plato. Proglašen sem bil za novega inkovskega kralja in komaj sem se iztrgal ljudem, ki so se sami in s svojim otroki hoteli slikati z mano. Po vrnitvi v mesto, pa sem spet dobil želodčne krče. Ivo je šel žurirat s tekmovalci, s katerimi smo v zadnjem tednu postali prijatelji, jaz pa sem se v krčih krivil na postelji v sobi. Vendar je medicinsko oglje spet pomagalo.

Plavanje: 0:13 Kolesarjenje: 0:59 Tek: 0:26