Powerman

Švica (Zofingen)

MIRO KREGAR NA POWERMANU

Po petnajstih Ironmanih, Inkamanu, nedokončanem Ultramanu, sedaj še Powerman. Najtežji duatlon na svetu že 15 let prirejajo v švicarskem Zofingenu.
Finalna tekma svetovnega pokala zajema 8,5 km teka, 150 km kolesarjenja ter 30 km teka. Ravnine praktično ni, duatlonci takoj po startu zagrizejo v strm klanec, kolesarska proga pa ima 2000 m višinske razlike. Miro se je po resni poškodbi rame v februarju letošnjo pomlad odločil za trening zgolj kolesarjenja in teka, ker ni mogel plavati. Kot so sanje vsakega triatlonca nastopiti na havajskem Ironman, so sanje vsakega duatlonca uperjene v švicarski Powerman in Miro je izkoristil priložnost. Razmere na tekmi so bile po mnogih letih optimalne. Skoraj vedno doslej so se tekmovalci borili z dežjem in mrazom celo snegom. Letos je sijalo sonce, le veter je tekom dneva začel močneje pihati. Vsled dobrih razmer je padel tudi rekord proge.

”Kot spremljevalec je bil ob zadržanosti Iva Tomca tokrat z menoj kolega iz reprezentance Uroš Velepec. Par dni pred tekmo sva skupaj odtekla prvi tek in prekolesarila en krog kolesarske proge, Uroš pa je sam odtekel še zadnji 30 km tek. Proge so bile dejansko vredne vsega spoštovanja, vsako pretiravanje bi nedvomno vodilo k odstopu – kot na havajskem Ironmanu. In tako sem se tudi lotil zadeve. Izmed skoraj 600 tekmovalcev sem končal prvi tek na 55. mestu, s kolesa sestopil prilično svež na 50.mestu, nato po 15 km teka obrnil na 40. mestu in po vratolomnem teku navzdol končal na končnem 24. mestu. Čeprav je to najboljša slovenska uvrstitev doslej, me vseeno vseeskozi malo grize, da se nisem iztrošil maksimalno in bi se dalo posebej na kolesu odpeljati hitreje za kakšnih 10 minut. Tako pa sem bil po 7 urah in 18 minutah v primerjavi z ostalimi, ki so se s težavo vlekli po neskončnih klancih še relativno svež. Imel sem tudi srečo, saj sem tik pred ciljem nevede prehitel vodilnega tekmovalca v moji kategoriji in tako zmagal,” opisuje potek dogajanja Miro.

Že skoraj običajna zanimivost na teh tekmovanjih je tudi nastop Joeya Kellyja, pevca skupine Kelly Familly. Ko je tik pred ciljem, na vhodu v stadion vrgel med navdušene najstnice kolesarske rokavice, so mu zaprle pot in hotele z njega strgati tudi majico. Urno se jih je otresel in pobegnil nazaj v gozd – in ostal brez uvrstitve. Cena slave pač. Drugače on že dve leti nastopi na vseh Ironmanih svetovne serije, lani so ga kar s helikopterjem prepeljali na večerni nastop v Munchen, kjer je na odru nato igral v triatlonskem dresu. Predlani ga je doletela podobna usoda na havajskem Ultramanu kot lani Mirota. Zaradi napravične razsodbe sodnika ni tega mirno prenesel, kot lani Miro, ampak se je fizično lotil sodnika in ga brcnil. Rezultat – doživljenska diskvalifikacija na Ultramanu. Miro pa vseeno upa, da bo tudi letos med 35 povabljenimi na to tridnevno tekmovanje konec novembra, vmes pa bo še pol leta napornih treningov in kakšnih deset tekmovanj doma in na tujem.

Uroš Velepec

Tek: 30km – 2:11:00 | Kolo: 150km – 4:33:00 | Tek: 8,5km – 31:00